Bengt Dahlgren på Greenbuild 2015

Nyhet

2015 års upplaga av Greenbuild, världens största konferens och utställningsmässa för gröna byggnader, hölls i november i Washington, DC. Bengt Dahlgren var på plats och bevakade utvecklingen inom gröna byggnader och framför allt miljöcertifieringssystemet LEED.

Ett nytt stort fokus i år låg vid att mer börja uppmärksamma människors hälsa. Det relativt nya certifieringssystemet WELL Buildings Standard fördes fram i ljuset. Det är ett system som mäter brukarnas hälsa och man tittar på alltifrån traditionella parametrar som luftkvalitet, ljus, komfort till nyare aspekter som fysisk träning, matintag och mental hälsa. Den stora frågan är, när kommer WELL till Sverige?

Nyheter inom befintliga byggnader var LEED Dynamic Plaque, vilket är ett prestandabaserat certifieringsverktyg för befintliga byggnader. Det är ett visualiseringsverktyg som placeras i en byggnads entré och i realtid redovisar byggnadens prestanda för LEEDs olika ämnesområden. På så sätt kan fastighetsägare och brukare se hur t.ex. energi- och vattenanvändning för byggnaden i realtid står sig mot andra byggnader och hur det påverkar certifieringsbetyget.

Bengt Dahlgren deltog även i år vid tekniska möten som arrangerats mellan Sweden Green Building Council (SGBC) och U.S. Green Building Council. Bengt Dahlgren har under ett flertal år varit involverad i SGBCs energigrupp för LEED-frågor och arbetat med att försöka anpassa amerikanska krav till den svenska marknaden, för att göra LEED mer applicerbart i Sverige.

På plats för Bengt Dahlgrens räkning var Robin Jonsson från Stockholmskontoret, som också sitter som ordförande i SGBCs LEED-grupp för energifrågor.

Kontakta oss gärna genom att fylla i nedanstående formulär. Vi återkopplar alltid så fort vi kan. Skriv gärna vilken ort det gäller så kan vi hjälpa dig snabbare.