IKEA Hubhult en av världens bästa Breeambyggnader

Nyhet

IKEA Hubhults nya mötesplats, där Bengt Dahlgren arbetat med allmän hållbarhetsrådivning, rådgivning och assessor för miljöcertifieringen, har nominerats till Breeam Office Award 2016. Det innebär att byggnaden är en av världens fem bästa Breeamcertifierade kontorsbyggnader.

BRE (Building Research Establishment) håller varje år en prisutdelningsgala i samband med den stora mässan Ecobuild. På denna gala delas priser ut till de bästa färdigcertifierade byggnaderna inom olika kategorier. Kategorierna är bl.a. nybyggda kontor, handel, bostäder, industri och skola/hälsa.
IKEA Hubhult är en av fem nominerade byggnader i kategorin nybyggnad kontor. Vinnaren presenteras på galan BREEAM Awards den sjunde mars i London. Projekt från England, Spanien, Holland, Frankrike, Kina, Belgien och Sverige finns bland de nominerade.

Camilla Liljekow, som är projektledare inom miljö och hållbarhet på Bengt Dahlgren, var rådgivare åt IKEA under projektet.
– Det är fantastiskt roligt. Vi har inte så många Breeam-certifierade byggnader i Sverige. Det är vanligare med Breeam-certifierade byggnader i exempelvis Belgien, Holland och Spanien. Vi var ju först att nå Outstanding i Sverige, enligt den svenska manualen (BREEAM-SE) och att det nu också uppmärksammas internationellt får vi se som en fjäder i hatten, säger hon. Hubhult är den första färdigställda byggnaden i Sverige at nå Breeams högsta nivå, outstanding.

Camilla Liljekow menar att utmärkelsen har gett mersmak.
– Det gör att man vill satsa ännu mer. Det finns även andra priser som delas ut på denna ”världens Breeam gala” där man t.ex. ska ha ett visst antal certifierade byggnader per år och det gör att man kan satsa på bolagsnivå. Men just nu jobbar vi på att kunna vara på plats under galan, utifall att vi vinner, säger Camilla Liljekow.

Kontakta oss gärna genom att fylla i nedanstående formulär. Vi återkopplar alltid så fort vi kan. Skriv gärna vilken ort det gäller så kan vi hjälpa dig snabbare.