Vi fortsätter samarbetet med Ingenjörer utan gränser

Nyhet

Denna gång gäller det ett projekt med ett ungdomscenter i slumområdet Kibera i Kenyas huvudstad Nairobi.

Det hela började med att två studenter från Chalmers tekniska högskola i Göteborg, via Ingenjörer utan gränser, kom i kontakt med den kenyanska organisationen Wale Wale. Organisationen driver ett ungdomscenter i Kibera, som räknas som det största slumområdet i Afrika. Ungdomscentret, som också drivs av ungdomarna i slummen, är till för att unga ska få möjlighet att utveckla sina kreativa talanger, men är även ett ställe för att göra läxor och umgås med andra unga. I dag rymmer centret cirka 40 ungdomar och Wale Wale skulle mer än gärna ta in fler, problemet är att det inte får plats fler i den nuvarande byggnaden. Tillsammans med exjobbarna från Chalmers planeras nu en byggnation av ett nytt större center.

Bengt Dahlgren blev tillfrågade av Ingenjörer utan gränser att hjälpa till. Därför kommer Johan Nilsson på Bengt Dahlgrens energiavdelning i Stockholm att fungera som rådgivare gällande energifrågor till exjobbarna.

– Sådana här projekt ligger helt i linje med Bengt Dahlgrens värderingar. Det nya centret ska vara självförsörjande gällande el och värme, drivas helt av solenergi och ha smart styrning. Tanken är att bevisa att även en organisation med begränsade ekonomiska resurser kan bygga ett hus som är självförsörjande på grön energi. Vi vill inspirera och visa att det går, säger Johan Nilsson.

Den nya byggnaden ska bli ett fyravåningshus om cirka 200 kvadratmeter per våningsplan. Den nya verksamheten ska dels rymma ett fritidscenter, dels en gymnasieskola och andra typer av utbildning.
– Det finns mycket utbildning i Nairobi, men tyvärr är den mestadels kvantitativ. Barn lär sig fakta som de senare glömmer bort, ungefär som att rabbla huvudstäder. Centrets ambition är därför att satsa på mer kvalitativ utbildning, färre timmar men mer värdefull kunskap, berättar Johan Nilsson.

Exjobbarna är nu mitt uppe i planeringen och kommer tillsammans med Johan Nilsson arbeta med projektet fram till sommaren.
– Byggnaden kommer att ta tio år att bygga, förhoppningsvis kan vi på Bengt Dahlgren och andra exjobbare vara med ända tills byggnaden är klar. Redan nu finns det möjlighet för andra studenter att vara med i kommande steg. Nästa steg är att planera för avlopp och vattenförsörjning, och ett tredje steg blir avfallshantering, säger Johan Nilsson.

Det nya ungdomscentret är planerat att byggas på samma tomt som den befintliga byggnaden samt på intilliggande tomter. För att det ska bli verklighet har Wale Wale startat en crowdfunding-kampanj och delat upp tomten i mindre delar där vem som helst kan köpa en bit mark och stötta organisationen.

Kontakta oss gärna genom att fylla i nedanstående formulär. Vi återkopplar alltid så fort vi kan. Skriv gärna vilken ort det gäller så kan vi hjälpa dig snabbare.