Att JOBBA på
BENGT DAHLGREN
VÅRA MEDARBETARE BERÄTTAR
Se videos och läs vad våra medarbetare tycker om oss nedan.
Maria Perzon
Karin af Geijerstam
Vi är med och bidrar till att göra världen lite bättre
Maria Perzon
Titel: Senior Miljökonsult.
Utbildning: Civilingenjör i kemiteknik, Chalmers, 2001, Teknologie Doktor, Kemisk Miljövetenskap, Chalmers 2006.
Karin af Geijerstam
Titel: Brandingenjör och Civilingenjör i riskhantering.
Utbildning: Brand- ingenjör och civilingenjör inom riskhantering, Lunds tekniska hög- skola, 2009.
På Bengt Dahlgren är omsorg för medarbetare, kunder och övriga samhället viktigast. Det är därför Maria Perzon och Karin af Geijerstam känner att de har hittat rätt.
Med vilja och framåtanda har teknikkonsultföretaget Bengt Dahlgren gjort det möjligt för Maria Perzon, Senior Teknikkonsult Miljö att vara med och påverka i frågor som ligger henne varmt om hjärtat.
– Jag får jobba med engagerade kollegor och kunder som vill ligga i framkant i branschen, och jag har dessutom förmånen att få vara med och bygga ut och utveckla vår verksamhet inom miljöområdet.
Karin af Geijerstam började som praktikant, och precis som för Maria var det närheten till förändring på företaget som gjorde hennes roll som Brandingenjör så attraktiv.
– Här har vi nära relationer mellan ledning och medarbetare och vi får alla vara med och påverka företagets utveckling.
Hållbarhet på alla nivåer
Företaget är en av de största teknikkonsulterna i Sverige inom bygg- och förvaltningsprocessen. Karin och Maria jobbar parallellt i flera olika projekt samtidigt, såväl internt som externt, och de känner att det är vad som gör arbetet både utmanande och givande.
– För mig innebär det att rådge fastighetsägare när de tar fram miljömål för sina byggprojekt och att hjälpa dem att följa upp dessa. När det leder till att de tar ett större grepp om hållbarhetsfrågan än tidigare tänkt och implementerar det i alla sina stora byggprojekt, då känner jag att jag gör skillnad mer långsiktigt, säger Maria.
– Det är kul att ta fram brandtekniska lösningar som fungerar i praktiken och som ger ett bra och kostnadseffektivt brandskydd över tid. Jag har tillsammans med Maria även jobbat i en hållbarhetsgrupp det senaste året, där jag har fått chans att påverka hur vi ska jobba med hållbarhetsarbete i framtiden. Företaget och hela koncernen lyssnar verkligen på det vi har att säga och vi jobbar alla åt samma håll i de här frågorna, förklarar Karin.
Stor ansvarskänsla i företaget
Ansvar är något som Karin och Maria tycker är viktigt och utmärkande för Bengt Dahlgren.
– Vi är alla viktiga kuggar i samhället och måste jobba tillsammans för att det ska fungera. Företag har extra stora möjligheter att påverka och har därför ansvaret att visa vägen och inspirera på ett bra sätt inom sin bransch. Förutom initiativ som delaktighet i Ingenjörer utan gränser och olika utvecklings- och forskningsprojekt inom bland annat miljöområdet, finns det en stor förståelse för livet och relationerna utanför arbetet också. Omsorg om medarbetare är också att ta ansvar, påpekar Karin.
– Det finns en stor ansvarskänsla internt också. Det spelar ingen roll vilket område vi jobbar med, vi känner att vi är med och bidrar till att göra världen lite bättre, tillägger Maria.
Marcus Håll
Liliana Diaz
Det blir väldigt konkreta resultat av mitt arbete
Marcus Håll
Titel: Energiingenjör.
Utbildning: Civilingenjör i maskinteknik inriktning energisystem från Tekniska Högskolan vid Linköpings Universitet, examen 2013.
Liliana Diaz
Titel: Handläggare sprinkler.
Utbildning: Arkitektexamen från Cujae Universitet, Kuba, examen 2006.
Stor individuell frihet men samtidigt
en stark gemenskap. Hur går det
ihop egentligen?
Marcus Håll, energiingenjör på Bengt Dahlgren AB, trivs framförallt tack vare sitt varierade arbete. Kollegan Liliana Diaz, arkitekten från Kuba, lyfter fram den starka gemenskapen.
Berätta om era roller!
Marcus: – Kortfattat arbetar jag med byggnaders energisystem. En del i arbetet är att simulera byggnaders energianvändning, alltså användning av värme, tappvarmvatten och fastighetsel.
En annan del i min yrkesroll handlar om miljöcertifieringar av byggnader, vilket innebär att utifrån ett certifieringssystem bedöma byggnadens energianvändning, inomhusmiljö och byggmaterial. Just nu håller jag på med en ombyggnation av en herrgård som ska bli hem för ensamkommande flyktingbarn, vilket känns väldigt meningsfullt.
Liliana: – Jag designar och konstruerar sprinkleranläggningar till olika fastigheter. Utmaningen i mitt jobb ligger framförallt i att kunna ta snabba, effektiva beslut som passar kunderna samtidigt som vi ska uppfylla olika krav och lagar. Det kan vara en svår balansgång.
Vad är roligast med ditt jobb?
Marcus: – Variationen av arbetsuppgifter och projekt, ena dagen arbetar man med en ishall och den andra med en förskola. Sedan är det är alltid kul att åka förbi de byggnader jag jobbat med, det blir väldigt konkreta resultat av mitt arbete.
Liliana: – Den stora arbetsfriheten. Så länge man håller deadline är det är mycket upp till en själv hur man löser sina arbetsuppgifter. Min arbetsgrupp är också den bästa jag varit med i.
Vad gör er till en spännande arbetsgivare?
Marcus: – Det finns en bred kompetens inom koncernen, behöver jag hjälp med en brandteknisk fråga hör jag av mig till någon av våra brandingenjörer, behöver jag hjälp med en miljöfråga kontaktar jag någon på miljöavdelningen. Sedan börjar vårt hållbarhetsarbete inom företaget ta fart mer och mer vilket är superspännande och roligt.
Liliana: – Framförallt vår företagskultur, vi respekterar verkligen varandra och är bra på att samarbeta. Det finns alltid någon att vända sig till.
Mayya Gustavsson
Det kändes för bra för att vara sant
Mayya Gustavsson
Titel: Installationssamordnare.
Utbildning: Högskoleingenjör med inriktning byggteknik och design, Kungliga Tekniska Högskolan, examen 2013.
Från föreläsningssalen till Mall of Scandinavia på två år
För tre år sedan satt Mayya Gustavsson Al-Mauly på KTH och lyssnade på en föreläsare från teknikkonsultbolaget Bengt Dahlgren som talade om Building information modeling. Klassen fick rita en bensinmack med alla dess installationer. Det komplexa i den invändiga interiören väckte Mayyas intresse. Då visste hon inte vilken viktig roll föreläsaren skulle ha för hennes första karriärskliv. Strategisk rekrytering Efter föreläsningen valde Mayya att söka sig till Bengt Dahlgren för sitt exjobb. När perioden var över sökte hon en tjänst hos dem och en månad senare var hon anställd.
– Det kändes för bra för att vara sant, säger Mayya. Learning by doing Mayya började som VVS-konstruktör och fick tillämpa sina kunskaper inom CAD program och samordning. Hon växte snabbt i sin roll, men kände att hon gillade helhetslösningar mer än arbete på detaljnivå och bytte till en annan avdelning. Där hon arbetade som installationssamordnare på bygget av Mall of Scandinavia. Mayyas uppgift blev att samordna entreprenörer, ta reda på i vilken ordning de skulle få tillgång till bygget och säkerställa att eventuella förberedelser inför deras jobb var klara i tid.
– Det är mycket att hålla koll på, till exempel funktion, utförande, besiktningar, scheman och ekonomi för att nämna några saker. I alla projekt har jag fått utrymme att växa och ta mer ansvar samtidigt som en mentor alltid varit närvarande som bollplank.
Utrymme att växa Arbetsuppgifterna på Bengt Dahlgren är varierande och utmanande; rent tekniskt för att lära sig nya system, socialt när det kommer till att få entreprenörerna att samarbeta på ett bygge och ekonomiskt då leveransen ska hålla sig inom budget. För att lyckas med utmaningarna är det viktigt med en trivsam miljö där man blir sedd och uppmuntrad. – Varje morgon hälsar mina kollegor på mig, tar sig tid att fråga hur det går med mitt projekt och erbjuder sig sin tid. Det inger trygghet och ger mig bekräftelse i det jag gör.
Föreläsaren som först introducerade Mayya för Bengt Dahlgren på KTH har sett hennes utveckling under de senaste åren.
– I vår tar jag över kursen på KTH och får stå och inspirera studenter till att söka sig till oss och erbjuda dem en fantastisk arbetsplats att växa på. Förhoppningsvis lyckas jag inspirera någon, så som jag blev inspirerad en gång i tiden!
Jose Acuna
Det är spännande att arbeta med grön och gratis energi. Sverige ligger i framkant inom geoenergi, Bengt Dahlgren satsar stort för att leda marknaden med unika och innovativa tjänster.
José Acuña
TITEL: Teknologidoktor (Geoenergispecialist)
UTBILDNING: Civilingenjör inriktning energiteknik. Teknologilicentiat och teknologidoktor, Kungliga tekniska högskolan, examen 2013
DRÖMPROJEKT: Ett projekt som från allra första början utförs och materialiseras med den absolut senaste tekniken och med en bra ekonomi.
Med spetskompetens inom geoenergi var det många som drog i José Acuña efter hans examen, men för honom var valet av arbetsgivare enkelt. På Bengt Dahlgren får han dagligen utvecklas inom frågorna han brinner för.
Vad var det som lockade dig hit?
– Bengt Dahlgren ser till varje persons drivkrafter och vi har stort engagemang i alla projekt vi gör. Jag har alltid intresserat mig för energifrågor och det är spännande att varje dag få utvecklas och arbeta i en kompetent grupp som jobbar med förnyelsebar, gratis och grön energi. Energi i byggnader är en stor bransch där vi och Sverige har en ledande roll i världen.
Berätta om din roll.
– Jag ansvarar för geoenergigruppen. Jag är här för att förstärka det området i företaget så att vi fortsätter att vara ledande på marknaden genom innovativa och genomtänkta lösningar. Varje dag får jag arbeta med kunniga medarbetare och delta i intressanta projekt och diskussioner.
Vad finns det för utvecklingsmöjligheter?
– Utvecklingsmöjligheterna här är oändliga! Vi är mycket ambitiösa och företaget tillhandahåller allt vi behöver för att komma dit vi vill genom internutbildningar, resurser och regelbundna medarbetarsamtal. Bengt Dahlgren ser till att våra drivkrafter används för allas bästa. Vi är unika med att erbjuda den spetskompetens som finns inom företaget, det är verkligen något som vi satsar på och lever efter.
Vilka planer finns för den närmaste tiden?
– Bengt Dahlgren växer relativt snabbt, med ungefär 10-20 nya medarbetare varje år, och våra planer är att fortsätta växa. I mitt specifika fall blir geoenergi mer och mer populärt och med vår marknad i Sverige som världsledande ser jag potential för att vi ska kunna växa även utomlands. Med tillväxten behöver vi personer som tycker att det är roligt med beräkningar, fältarbete och att engagera sig både teoretiskt och praktiskt. Vi vill vara med i spännande projekt och fortsätta hjälpa fastighetsägare att bygga energismarta, energieffektiva och miljövänliga byggnader.
TEXT: JULIA LINDSTRÖM FOTO: KRISTOFER HEDLUND
Hanna Nauckhoff
Att få utvecklas och arbeta med spännande projekt är det bästa med att jobba hos Bengt Dahlgren, tycker Hanna Nauckhoff. Hon berättar även om en arbetsgivare som tar stort miljöansvar och främjar medarbetarnas balans mellan karriär och privatliv.
TITEL: Gruppchef för affärsområdet Sprinkler
UTBILDNING: Civilingenjör i maskinteknik, Kungliga tekniska högskolan och National University of Singapore, examen 2006.
HUR SPRIDER DU GLÄDJE PÅ JOBBET: Jag skrattar mycket! Vi har en väldigt glad stämning på jobbet.
SPÄNNANDE UTMANINGAR VÄNTAR ALLTID RUNT HÖRNET
Hanna Nauckhoff började arbeta som konstruktör inom sprinklerprojektering hos Bengt Dahlgren år 2011. Hon har ständigt utvecklats genom att få större ansvar, arbeta i olika typer av projekt och gå utbildningar. I dag arbetar Hanna som sprinkleringenjör och uppdragsansvarig i projekt där brandsläckningssystemet ska installeras, men hon är även gruppchef för affärsområdet Sprinkler.
– Om man är driven och vill utvecklas finns det verkligen goda möjligheter här. Många av mina tidigare studiekamrater har fått jobba betydligt längre innan de avancerat. Här står utvecklingen i fokus och du stöttas i att ta dig an nya utmaningar. Förutom chefstjänster kan du avancera till seniorsroller och bli teknisk specialist.
Utöver ledarskapsutbildningar har Hanna bland annat certifierat sig som behörig sprinkleringenjör. På arbetstid får hon även träffa en coach i personligt ledarskap varje månad, samt engagera sig i den ideella branschorganisationen Sprinklerfrämjandet.
– 2014 blev jag även invald i styrelsen för Bengt Dahlgren Brand & Risk. Det är kul att få den möjligheten att påverka.
Samarbete mellan företagets olika områden är vanliga.
– Det roligaste med jobbet är att hela tiden få utvecklas. Antingen genom att lära sig saker av kollegor inom andra discipliner, eller genom nya projekt. Spännande utmaningar väntar alltid runt hörnet.
Ett intressant projekt som Hanna arbetar med nu är Nationalmuseum i Stockholm. Sprinklerprojektering i den byggnadsminnesmärkta 1800-talsbyggnaden kräver mycket nytänkande, berättar hon.
– Nu har vi börjat arbeta med Norra Tornen som ska bli entrén till Hagastaden. Då får du genast den där känslan igen: ”Wow, här är något helt nytt! Hur gör vi här?”. Det är väldigt motiverande.
Stockholmskontoret där Hanna arbetar är aktivitetsbaserat med olika miljöer för olika arbetssituationer och medarbetarna har tillgång till den senaste tekniken för att kunna utföra arbetsuppgifter var och när som helst.
– Vi har en bra modell för flexibelt arbete under eget ansvar. Jag har två småbarn och två bonusbarn, så för mig betyder det mycket att kunna anpassa arbetet för att få ihop vardagspusslet. Hanna talar även varmt om företagets miljö och CSR-arbete.
– Jag är väldigt stolt över att vi skänker pengar till Cancerfonden istället för att ge julklappar, och att en del av företagets vinst går till Water Aid. Dessutom sitter vi i en byggnad av högsta miljöklass, kontorsinredningen är vald med omsorg och vi har egna lånecyklar. Vi har även en egen biodling utomhus.
Charlotte Reinholdz Nilsson
Charlotte Reinholdz Nilsson valde bort kvantitet till förmån för kvalitet och hittade Bengt Dahlgren. I dag har hon personalansvar och får samtidigt utlopp för sin stora passion – ingenjörskonsten.
TITEL: Avdelningschef / projektansvarig
UTBILDNING: Gymnasieingenjör, Polhemskolan, examen 1988.
PÅ FRITIDEN: Jag spenderar mycket tid med mina djur, jag har hästar, katter och en hund. Jag spenderar också mycket tid med min man och mina två vuxna barn och går gärna ett pass på Friskis & Svettis.
KONSULTBOLAGET SOM VÄXER GENOM ATT VARA NISCHAT
Med lång erfarenhet från de stora konsultfirmorna som är bra på mycket ville Charlotte Reinholdz Nilsson arbeta med de bästa inom sin nisch. Hon hittade Bengt Dahlgren och inspireras dagligen av den höga kompetens som finns på företaget.
Lätt att hitta rätt
Charlotte har en tudelad roll på Bengt Dahlgren. Dels har hon en chefsroll som innebär personalansvar, dels är hon projektansvarig i tekniska projekt. Det i sin tur leder till att en arbetsdag för Charlotte kan innebära en stor mix av arbetsuppgifter.
– Jag är avdelningschef för en resursavdelning på vårt Malmökontor. Just att vi är uppdelade i rimligt stora grupper och avdelningar tillåter mig att hinna med ledarrollen och hålla den dagliga kontakten med mina medarbetare. Parallellt med att jag jobbar som projektansvarig inom VVS och Styrinstallation. Det är en sak jag verkligen uppskattar här på Bengt Dahlgren, att man får vara med och skapa sin egen roll, vilket gör det relativt lätt att hitta rätt i karriären.
Bäst på sitt område
Charlotte har jobbat som konsult i hela sitt professionella liv. 25 år inom konsultbranschen hos några av dess största och bredaste företag gjorde att hon fick upp ögonen för Bengt Dahlgrens nischade stil. Deras tydliga fokus fick henne att ta steget till företaget 2011.
– Jag har jobbat inom de största konsultfirmorna i landet och de har ett väldigt brett spektra på sina tjänster, men upplevde att man inte hann utveckla respektive område. Själv brinner jag och har alltid brunnit för just energi, installation och miljö vilket ligger i fokus på Bengt Dahlgren. Här är inte det viktigaste att kunna allt utan att vara bäst på det man gör och det tänket och den miljön lockade mig väldigt mycket. På Bengt Dahlgren hänger allt samman och företaget sitter på en fantastisk kompetens inom området som verkligen inspirerar i vardagen. Det gör oss unika – stora men samtidigt nischade.
Långsiktighet genomsyrar verksamheten
Bengt Dahlgren är inte börsnoterade utan delägarna jobbar själva på företaget. Något som Charlotte tror bidrar till långsiktigheten företaget har i allt man gör. Från ekonomi till kompetensutveckling. Det har lett till en icke-hierarkisk arbetsmiljö som främjar individuell utveckling.
– Det genomsyrar egentligen allt det dagliga. Hur vi lägger upp arbetsmetoder och att vi ständigt tittar på hållbarhetsperspektivet i våra projekt. Det handlar inte om kortsiktig ekonomisk vinning här utan att bygga ett långsiktigt hållbart företag som gynnar Bengt Dahlgren, våra medarbetare och kunder. Vi arbetar metodiskt med vidareutveckling där mycket grundar sig i din egen vilja och dina ambitioner. Finns det ett utbildningsbehov tillgodoser man det, krävs det istället mer praktisk erfarenhet så får man chansen att ta del i projekt som går i den riktning man behöver. Vill du vidare i karriären och brinner för tekniskt hållbara lösningar så finns inget tak på Bengt Dahlgren!
Text: Daniel Cederlund
Foto: André de Loisted
ANDERS MATTSSON
Utmaningar på gränsen gör att Anders Mattsson trivs och utvecklas som VVS-konstruktör hos Bengt Dahlgren.
TITEL: VVS-konstruktör
UTBILDNING: Byggteknik med arkitektur, Lunds tekniska högskola, Campus Helsingborg, 2012
INSPIRATION: Mina erfarna kollegor och deras enorma kunskapsbank. Jag önskar att jag kommer dit någon gång själv.
BÄST MED MITT JOBB ÄR VARIATIONEN: INGET HUS ÄR DET ANDRA LIKT
Kontoret i Helsingborg öppnade 2010, och 2012 anställdes nyutexaminerade högskoleingenjören Anders Mattsson som VVS-konstruktör. Då blev han en av nio medarbetare. I dag är han en av 30.
– Vi har växt snabbt, men på rätt sätt. Bengt Dahlgren anställer när vi hittar rätt person, inte för att vi måste få in folk. Vi anpassar projekten till hur många och vilka vi är istället, säger Anders.
– Vi passar bra ihop på kontoret, stämningen är hög här. Det är viktigt när arbetet sker under tidspress, vilket ofta är fallet. Känslan är att man alltid kan fråga någon om råd eller hjälp här.
Som VVS-konstruktör hos Bengt Dahlgren arbetar Anders med att skapa tekniska lösningar för värme och ventilation i såväl nyproduktions- som ombyggnadsprojekt. Basen är CAD-ritning och beräkningar, men i yrkesrollen ingår mer än så.
– Bäst med mitt jobb är variationen: inget hus är det andra likt. Det krävs alltid någon lösning som lär mig nya saker och triggar kreativiteten. Och det är inte bara skrivbordsarbete; jag tar på blåstället också och besöker byggarbetsplatser eller inventerar äldre hus inför ombyggnader.
När Anders ser tillbaka på sin första tid på jobbet minns han hur han växte av att få ansvar tidigt.
– Allra först fick jag mest göra enskilda beräkningar här och där, vilket var precis vad jag väntat mig. Men mycket snarare än jag trodde fick jag mer ansvar: jag fick rita ett helt fläktrum i ett projekt över flera månader tillsammans med en kollega.
– Kombinationen av att göra saker man är hundraprocent bekväm med och att få uppgifter som är precis på gränsen av ens förmåga gör att man utvecklas och växer. Hos Bengt Dahlgren får jag de utmaningarna hela tiden.
Stefan Hägg
Malin Vidén
VVS-konsulterna Malin och Stefan arbetar med något vi sällan ser, men inte vill leva utan.
Stefan Hägg
TITEL: VVS-Konsult
UTBILDNING: Master i uthålliga energisystem, Chalmers Tekniska Högskola, Examen 2011
Malin Vidén
TITEL: VVS-Konsult
UTBILDNING: Högskoleingenjör Byggteknik, Chalmers Tekniska Högskola, Examen 2013
IBLAND PROJEKTERAR VI KOMFORT, IBLAND LIVSNÖDVÄNDIGHETER
Tekniska utmaningar, snabba utvecklingar på miljöområdet och ett nära samarbete med allt från arkitekter till slutkund – som VVSkonsult gäller det att hålla flera bollar i luften.
Berätta om era roller
Malin:
– Som VVS-konsult tar jag fram lösningar för installationer av ventilations-, värme- eller kylsystem. Vi jobbar i projekt som kan ta ett par veckor eller mer än ett halvår. Jag hoppar lite mellan rollerna i projekten, ibland ligger tyngden på att rita och projektera och andra gånger är jag ute på platsbesök och har möten med kunder.
Stefan:
– Malin och jag har liknande roller, men jag har jobbat mycket mot sjukhus. Sjukhus behöver hantera och leverera livsnödvändiga medicinska gaser till sina patienter och det sätter särskilda krav på installationerna. Blir det exempelvis brott på en ledning ska det finnas reservgas som styrs om.
Vad gör Bengt Dahlgren till en lockande arbetsgivare?
Stefan:
– Trots att det är ett stort företag drivs Bengt Dahlgren på ett familjärt och väldigt trevligt sätt. Det är en arbetsplats där folk delar med sig av sina erfarenheter och gärna lär sig nytt. Dessutom är det ett rätt oberoende företag på så vis att det inte drivs av en grupp jättar som bara arbetar efter vinstkrav.
Vilka utmaningar möter ni i jobbet?
Stefan:
– Energifrågan ligger i fokus hos oss, och eftersom både tekniken och reglerna utvecklas snabbt gäller det att hålla sig uppdaterad. Jag vill kunna välja lösningarna som är mest hållbara ur ett ekonomiskt, ett miljömässigt och ett energimässigt perspektiv. Sedan kan det också vara en utmaning att få kunden att förstå varför de ska välja just de lösningarna.
Hur är det att vara nyanställd på Bengt Dahlgren?
Malin:
– De vågar satsa på sina nyanställda och ger oss mycket ansvar redan från början. Jag har bara varit här i ett år men jag märker att de litar på mig. Jag har bekanta i branschen som knappt varit utanför kontoret, men för mig dröjde det inte länge förrän jag fick gå på möten och träffa kunder.