Friends Arena

KUND: INSTALLATIONSBOLAGET, SYDTOTAL
ORT: SOLNA
BYGGHERRE: PEAB

 

Bengt Dahlgren projekterar rör och luft på Nordens största arena.

Rörprojekteringen görs på uppdrag av Installationsbolaget medan Sydtotal står som beställare för luftprojekteringen. Byggentreprenör är PEAB.

Projektet med Friends Arena drivs av fem ägare: Solna Stad, Jernhusen, Fabege, Peab och Svenska Fotbollsförbundet. Nationalarenan som den också kallas kommer stoltsera med att vara Nordens största, mest moderna, flexibla och multifunktionella arena. Invigning av arenan sker år 2012.

Friends Arena blir aktuell för de stora evenemangen och klarar UEFA:s krav på att arrangera final i Champions League och EM-slutspel. Stora artister kommer här att dra storpublik.

En fullsatt arena inhyser ca 50 000 platser när fotboll står på schemat men är det däremot en konsert med gäster på inneplan kan man ta emot upp mot 65 000 gäster.

Flexibilitet är ett nyckelord och det skjutbara taket gör det möjligt att ha öppet under sommarhalvåret och stängt under vintern. Även underlaget är flexibelt och konstruktionen möjliggör flera olika underlag, såsom: gräs, grus, is, snö och olika typer av golv samt till och med vatten.

De många insläppen minimerar köandet och bekväma stolar med bra sikt samt god service skall ge besökaren en trevlig helhetsupplevelse. Säkerheten har naturligtvis också stort fokus med breda och rymliga trappor och gångar vilket gör att arenan vid behov kan utrymmas på 6 min.

Men det finns också många utrymmen runt omkring med bl.a. kongress och konferenslokaler, loger, hall of fame, gym, kiosker, sportbarer samt restauranger för 8000 gäster.

Och inkomster leder till utgifter, vilket leder oss in på en trång sektor på arenor runt om i världen – toaletter.

Men på Friends Arena behöver ingen stå i kö med närmare 700 toaletter.

instagram

  • Projekt
  • stockholm
  • VVS-Projektering