Gamla Ullevi

KUND: HIGAB
ORT: GÖTEBORG
ARKITEKT: ARKITEKTBYRÅN

Den nya Arenan, som ritats av Arkitektbyrån rymmer en publik på c:a 18 000 personer. Arenan kommer att vara Göteborgs-alliansens hemmaplan och arenan är också nationalarena för damfotbollslandslaget.

På plan 2 i den västra läktaren finns en lounge för ca 450 personer samt ett antal loger där näringslivet kan hyra in sig. På plan 1 mot väster och norr finns det plats för kommersiella lokaler med externa hyresgäster. Arenalokaler såsom omklädningsrum, presscenter och övriga lokaler kopplade till matcher inryms under den östra läktaren.

Den femte november 2006 spelades den sista matchen på Gamla Ullevi. Detta får förhoppningsvis vara inledningen på en ny storhetstid för Göteborgsfotbollen.

Ullevi ritades av arkitekten Karl M Bengtsson och uppfördes år 1916. Då Nya Ullevi byggdes 1958 förvandlades Ullevi till Gamla Ullevi. Gamla Ullevi renoverades 1992 och har sedan dess använts som matcharena av alliansklubbarna GAIS, IFK och ÖIS.

Det är en ny familjevänlig arena med modern design. För att möjliggöra internationella matcher kommer den att utformas enligt UEFA’s regler och man lägger stor vikt vid säkerhet. Planen är byggd med möjlighet till uppvärmmning och man kommer förhoppningsvis att få ett bra underlag både för sena höstmatcher och tidiga vårmatcher.

Ett stort evenemang är redan avklarat 2009, då Göteborg, som med sin nya arena, tillsammans med Halmstad stod värd för en av grupperna i U21 EM i fotboll. Hela detta evenemang direktsändes i TV i en stor del av världen.

instagram

  • Göteborg
  • Kalkyl
  • VVS-Projektering