• OLYMPUS DIGITAL CAMERA

25 år med Sture- gallerian

KUND: STUREGALLERIAN
ORT: STOCKHOLM

Bengt Dahlgren´s 25 år med Sturegallerian.

1877 föreslog stadsplaneraren Albert Lindhagen att Birger Jarlsgatan skulle anläggas, och i och med det låta Sturegatan och Biblioteksgatan mötas. Vid sekelskiftet blev det verklighet och det skapades en naturlig mötesplats för societeten. Dryga hundra år senare, 1989, byggdes Sturegallerian, och även om den sedan dess varit i ständig förändring har alltid Sturegallerian haft kvar sin historiska framtoning.

Sturegallerian var då unik med mixen av butiker, som främst var enskilda butikskoncept snarare än etablerade butikskedjor. Ambitionen var att skapa en mer personlig miljö, med bättre personlig service och ett mer utvalt sortiment.

En förutsättning för att Sturegallerian över huvud taget skulle öppnas var återuppbyggnaden av Sturebadet, som brann ner den 30 maj 1985. Stockholms Badhus tillsammans med Skandia var nämligen fast beslutna i att bygga upp badet igen, men tyvärr fanns inga ritningar att tillgå. Som av en slump hade dock Stockholms Badhus gjort en fotodokumentation av badet, bara veckor före branden. Huvudentreprenörer för återuppbyggnaden var NCC och Formiträ AB. Efter noggranna föreskrifter återskapade de Sturebadet, med tillbyggnad av plan sex och sju. Det nya Sturebadet öppnades i mars 1989.

STUREHOF

Sturehofs historia är mer än hundra år lång. Det hela började 1897 när Ernst Marcus öppnade ölstugan Malta, som gick i tysk stil. 1905 ändrade Marcus namnet till Sturehof och sedan drev familjen restaurangen ända till 1976.

När Kungsgatan invigdes 1911 påbörjade Stockholm sin förvandling till storstad. Stureplan blev en viktig träffpunkt för välbeställda Stockholmare. Tack var bröderna Marcus erfarenhet av resor och arbete utomlands förvandlades Sturehof till Stockholms första fisk och skaldjursrestaurang. Folk
drack mest öl på den tiden, men bröderna Marcus som regelbundet reste till Europa hade en egen-importerad vinkällare vilket bidrog till att Sturehof kom att förknippas med vin.

instagram

  • Projekt
  • stockholm
  • Styr & Övervakning
  • Teknisk Förvaltning