Säkerhetsskydd handlar om att genom förebyggande arbete skydda säkerhetskänslig verksamhet mot spioneri, sabotage, terroristbrott och andra brott som kan hota verksamheten.
Sedan den 1 april 2019 har Sverige en ny säkerhetsskyddslag (2018:585) och säkerhetsskyddsförordning (2018:658). Den omfattar fler verksamheter än tidigare, och i lagstiftningen förtydligas att den gäller för alla som bedriver verksamhet som har betydelse för Sveriges säkerhet, oavsett om den bedrivs i offentlig eller privat regi. Det åligger verksamheten att själv fastställa huruvida den verksamhet man bedriver kan anses omfattas av lagen.
Den nya säkerhetsskyddslagen tydliggör skyldigheterna för den som bedriver säkerhetskänslig verksamhet, bl.a. vikten av att verksamhetsutövarna genomför säkerhetsskyddsanalys för sin verksamhet som belyser hur man omfattas av lagen och varför. Vidare är verksamhetsutövaren skyldig att ta fram en säkerhetsskyddsplan som visar hur man avser att arbeta med säkerhetsskydd framöver och hur man arbetar med att reducera sina risker m.m.
Bengt Dahlgren erbjuder en presentation av ytterligare innebörd av den nya säkerhetsskyddslagen i termer av vilka krav som ställs på dig som verksamhetsutövare. Presentationen riktar sig för dig som omfattas av lagen.