Forsknings- & Innovationsprojekt

25 september 2024

Biobaserade byggnadsmaterial – en kunskapsöversikt om brandtekniska egenskaper

Ett sätt för att ställa om till en mer hållbar byggprocess vid upprättande av byggnader.

Byggbranschen står för en betydande del genererade koldioxidutsläpp idag, och flera olika utvecklingsprojekt pågår för att minska dessa. Ett sätt att ställa om till en mer hållbar byggprocess vid upprättande av byggnader är att i större utsträckning än idag använda sig av biobaserade byggnadsmaterial.

Trä är ett biobaserat byggnadsmaterial där mycket utvecklingsarbeten redan pågår, men det finns många fler material som på olika sätt kan nyttjas, till exempel hampa, halm, gräs och olika svampar, men även lera som är ett cirkulärt byggmaterial. För dessa material är kunskapsläget om brandtekniska egenskaper mer varierande och även om flera olika kunskapshöjande initiativ pågår kring denna typ av material bedöms kunskapsläget mer varierat än om trä, och det finns ingen samlad bild över de brandtekniska egenskaperna eller det forsknings och utvecklingsbehov som finns kopplat till brandegenskaper och brandskydd för sådana material.

Syfte

Syftet med detta projekt har varit att kartlägga dagens kunskapsläge avseende brandtekniska egenskaper hos biobaserade byggmaterial samt ge en bakgrundsförståelse för de provningar som ligger till grund för att erhålla olika brandtekniska klasser. Målet har varit att öka förståelsen hos aktörer inom byggbranschen för hur olika provningsresultat kan användas, och vad som särskilt bör beaktas avseende brandtekniska utformningar vid användning av biobaserade byggmaterial. Arbetet har utförts med litteraturstudier samt intervjuer.

Resultat

Kartläggningen visar att det finns flera material och produkter som har en tillskriven brandteknisk klass, generellt kan det dock konstateras att biobaserade byggmaterial är brännbara i olika grad, vilket
innebär vissa problemställningar som inte alltid adresserats. Det saknas exempelvis generellt anvisningar och produkter för hur genomföringar och infällda installationer ska utföras i konstruktioner med biobaserade byggmaterial, vilket kan innebära vissa hinder för att uppföra byggnader med de produkterna som finns. Kunskapsläget är också begränsat om hur olika brandtekniska krav och egenskaper skiljer sig hos tillverkare. Det medför i förlängningen risk för felaktiga utföranden i byggskedet, då produkterna är nya på marknaden och kan vara förenade med projektspecifika utformningar för att hantera risk för brandspridning inom konstruktionerna. 

Projektgrupp: 

Bengt Dahlgren Brand & Risk AB & Lunds Universitet

Finansierat av:

Projektet är finansierat av Brandforsk vars verksamhet möjliggör stöd för olika organisationer i samhället. Via deras hemsida finner den fullständiga rapporten alternativt klicka här.                  

Cecilia Wetterqvist

Brand- och Riskhanteringsingenjör

Resurser

Det senaste hos Bengt

Vill du också vara en Bengt på jobbet?

Nu har vi många spännande tjänster ute. Läs mer om vad vi erbjuder dig som konsult. Vi ser fram emot att höras!

© 2022 Bengt Dahlgren. All rights reserved.