Återbruk

Vi brinner för återbruk

Återbruk av avfall och installationsmaterial är inte krångligt med oss. Vi ligger i framkant och driver utvecklingen framåt i Sverige. 

På Bengt Dahlgren stöttar vi dig med rivningsplaner, inventering och kontroll över vad som kan återbrukas. Vi utreder vad som behövs göras tekniskt för att det ska fungera. Det handlar mycket om att kartlägga material och installationsprodukter i byggnader och planera för hur de kan återmonteras. Vi inventerar och konsulterar för att återbruket ska bli mer storskaligt och systematiskt samt med ett tydligt affärsperspektiv. 

Vi vet att cirkulära materialflöden av tekniska installationer kan skapa hållbarare byggnader. Det minskar i sin tur klimatpåverkan, avfallsmängder och användning av naturresurser. För att lyckas behövs en kostnadseffektiv hantering i hela kedjan, från demontering av produkter och material till lagerhållning och sedan återanvändning.

Med en bransch fullständigt anpassad till just-in-time behövs en omställning och förberedelse för återbruk. Därför hjälper vi även till att planera flexibilitet i byggprojekt för att undvika rivning och nyinstallering när nästa hyresgäst flyttar in, vilket sparar pengar, klimat och miljö. 

Vill du veta mer eller skicka en offertförfrågan? Kontakta oss idag!

Vanliga frågor och svar om återbruk

Varför är återbruk viktigt?

Återbruk är viktigt för att förstå hur mycket resurser som går förlorade vid ombyggnation eller rivning. Många produkter som kastas bort är fortfarande hållbara och kan återanvändas efter mindre förädlingar, som tvätt eller ommålning. Genom att återbruka material minskar vi avfallet och bevarar resurser, samt minskar behovet av nya råmaterial och miljöpåverkan från produktion. Återbruk bidrar också till lägre koldioxidutsläpp, vilket är särskilt viktigt inom bygg- och fastighetsbranschen där materialproduktion är en stor utsläppskälla.

Vad innebär cirkulära materialflöden?

Ett cirkulärt materialflöde skapar ett kretslopp där resurser återvinns eller återanvänds minimalt med avfall och utsläpp. Jungfruliga material används endast första gången; därefter cirkulerar materialen i systemet för att maximera deras värde och livslängd. Vid designfasen är det viktigt att tänka på återvinning och återanvändning för att underlätta hantering vid livscykelns slut. Cirkulära materialflöden minskar behovet av nya råvaror och minskar miljöskadliga utsläpp och avfall, vilket bidrar till en mer hållbar och resilient ekonomi.

© 2022 Bengt Dahlgren. All rights reserved.