Nyheter

12 juni 2023

Bryggan mellan teknik & människa - möt Fredrik Thuresson, Sprinkleringenjör

Fredrik Thuresson är inte bara en briljant sprinkleringenjör som besitter förmågan att alltid förklara, förenkla och förbättra med teknik — han är också den mest beresta personen vi vet! En dröm till bordsgranne på fest helt enkelt. Hur kan man nyttja BIM, AI och API? Fråga Fredrik! Bästa vandringen i Mexiko? Fråga Fredrik! Någon som kan förklara hur Japans tunnelbanespärrar fungerar? Absolut, fråga Fredrik!

Fredrik Thuresson är Sprinkleringenjören som älskar att se nya platser och lära sig nya saker både på jobbet och privat. Utifrån Fredriks kompetens, nyfikenhet och driv har vi skräddarsytt en roll där han kombinerar konsultrollen med verksamhetsutveckling. Fredrik har en fantastisk förmåga i att plocka upp ny teknik, sätta det i ett sammanhang och göra det enkelt att förstå och använda, både för oss andra Bengtar och våra kunder.

Vi backar bandet och börjar från början, vem är Fredrik?

-Jag är uppväxt i Huddinge och har bott i Stockholm i hela mitt liv, lite konstigt egentligen för jag älskar att resa. Antar att jag får utlopp för min upptäckaranda på resorna och att det alltid är härligt att komma hem till Stockholm. Jag har rest till runt 40 länder, närmast ska jag till Sydkorea om några veckor. Svalbard och Tanzania är två resmål som sticker ut men det resmålet som har varit mest intressant och väckt flest reflektioner är nog Japan. Det är så mycket som fungerar tvärtom mot Sverige, ett intressant exempel på det är att biljettspärrarna till tunnelbanan alltid är öppna, de stängs bara om du inte har en giltig biljett. Det ska bli spännande att uppleva hur kulturen är i Sydkorea, säger Fredrik.

Den här skräddarsydda rollen du har verkar superspännande, berätta lite mer om den.

-Jag är jätteglad att jag fått förtroendet att ha den här rollen. Det finns mycket idéer och inspiration men utmaningen ligger i att skapa verkligt värde från detta. Det är inte förrän den nya tekniken implementerats och används på ett bra sätt som det skapar det stora värdet för oss, våra kunder och samhället. Ett bra exempel är hur vi kan använda data från BIM-modeller. I ett av mina första jobb inom bygg ledde jag ett projekt åt en fastighetsägare för att kartlägga asbest i deras hundratals byggnader runt om i Sverige. Ett stort, tidskrävande och kostsamt projekt som vi idag hade kunnat spara flera miljoner på om data fanns tillgänglig i BIM-modellerna från projekteringen.

Om ett ämne visar sig vara skadligt mot hälsa eller miljö om 30 år kommer den data vi lämnar ifrån oss idag att spela roll. Den data vi lämnar ifrån oss idag kommer att kunna bearbetas utifrån information och verktyg vi inte har idag. Diskussionen som finns runt farorna med till exempel AI är viktig, men rätt använt finns det också fantastiska möjligheter att använda våra resurser på ett bättre sätt. Vi vet att mycket kommer förändras med ny teknik men inte hur och då är det viktigt att hänga med och både tänka igenom saker men också prova oss fram och lära sig av erfarenheten, säger Fredrik.

När trivs du som bäst på jobbet?

-Ju mer värde jag skapar för medarbetare och kunder ju roligare är det. Jag strävar alltid efter att ha en bra hävstång i mitt arbete genom att förenkla människors vardag. När någon använder ett verktyg som jag har varit med och skapat känns det bra. Tidigare var det ofta kopplat till CAD, nu handlar det mycket om att dra nytta av ny teknik som dyker upp. Ett exempel på det är ett centralt system jag implementerat som skickar rätt information till rätt person och genererar saker i våra system vid exempelvis onboarding, kundundersökningar och utvecklingssamtal. Det ökar kvaliteten på processerna, minskar administration och tillåter mer fokus på kundvärde.

Fredriks automatiseringslösning är ett bra exempel när teknik använts på ett smart sätt för att skapa mjuka värden. Idag vet vi att trygghet, transparens och tydlighet är nycklar till att medarbetare ska trivas på jobbet. Fredrik har använt ny teknik på ett sätt som gör att vi på Bengt Dahlgren blir bättre på att se och kommunicera med varandra.

Vad jobbar du med nu?

-Sedan en tid tillbaka sitter jag i vår ledningsgrupp. Där kan jag föra talan i våra digitala projekt, ta initiativ och ta fram proof of concept som senare kan bli verklighet. Jag trivs med att vara bryggan mellan utvecklare och icke utvecklare, förenkla och sprida kunskap.   De flesta vill inte matas med massa avancerad teknik och nya system, vi vill ha saker som förenklar vår vardag, låter oss göra ett bättre jobb och i förlängningen ett värde för oss som medarbetare, kunder och samhället. Kan jag bidra till att Bengt Dahlgren är en arbetsgivare som skapar bra förutsättningar för alla medarbetare är jag nöjd avslutar Fredrik.

Fredrik hittar du på vårt Stockholmskontor och ni kontaktar honom på fredrik.thuresson@bengtdahlgren.se eller +4672 582 62 45.

Läs alla artiklar om våra modiga medarbetare här:

Erik & Bengt - en match made in heaven
Möt Erik Sundgren, Bergtekniker. Sedan några månader tillbaka har vi ett nytt affärsområde här på Bengt Dahlgren. Det handlar om Bergteknik och tjänster kopplade till det. Mannen bakom satsningen är Erik Sundgren

Jobbstimulans skapar livsbalans!
Möt Kristin Lindström, Riskingenjör "Det slår mig ofta hur snabbt det snurrar i alla led men mitt jobb utvecklar och stimulerar mig varje dag och jag blir med det en bättre mamma för mina barn!

Alla lösningar är inte prövade än - ha modet att våga testa dem!
Möt Joakim Franzén, Brandingenjör ”Nyckeln är att prata samma språk och hitta vårt och kundens gemensamma intresse, jag tar ansvar för att de dessutom uppfyller reglerna.”

Modet att våga sätta sig i förarsätet för den gröna omställningen
Möt Nils Grunditz, VD Greenergy ”Vi vågar utmana såväl branschens konventioner som kundens föreställningar för att kunna leverera bästa möjliga kvalitet!”

Fredrik Thuresson

Sprinklerkonsult

Aktuellt

Det senaste hos Bengt

Handböcker

Vi har handböcker om alla våra favoritämnen: värme, kyla, luft, brandskydd, hållbarhet, trygghet, ljus, mörker, fukt, vatten och energi.

© 2022 Bengt Dahlgren. All rights reserved.