Bostäder

Borås

Prästhöjden

Modernt och hållbart hyreshus i trä. Nominerad tillsammans med två andra byggnader för utmärkelsen "Årets bygge 2024" i kategorin Bostäder.

Fotograf: Åke E:son Lindman

Bengt Dahlgren har varit delaktiga i bygget av Prästhagen vid Öresjös norra spets i Borås. Hållbarhet genomsyrar varje aspekt av detta projekt. Från energieffektivisering till installationen av solceller på taket - varje detalj är utformat för att skapa ett hem som inte bara är långlivat utan också miljövänligt.

Prästhagen är en utav tre byggnader som har blivit nominerade i "Årets bygge 2024" i kategorin bostäder. Bland de nominerade utmärker sig Prästhagen med materialval och placeringen av huset i skogen med ambitionen att bevara den omgivande naturen så intakt som möjligt.

Brandskyddet har utformats noggrant av Bengt Dahlgren, från de första skisserna till den slutliga kontrollen av det färdiga huset. Med en stor del av stommen i KL-trä och träytskikt i lägenheter och på fasad så har brandskyddet anpassats och övervakats för att säkerställa maximal trygghet för alla boende.

Bengt Dahlgren AB var även med på VVS och energi i förfrågningsunderlagsskedet.

Borås stads direktiv var att skapa ett trygghetsboende med den sociala gemenskapen som främsta prioritet. Prästhagen är ett trevånings hyreshus med ett takplan till för alla i byggnaden att nyttja för att främja gemenskapen mellan grannarna.

Vill du veta mer om brandskydd för trähus kan du läsa tidigare publikationer inom området, Ramverk för projektering av trähus samt en artikel om Brandskyddskrav för träbyggnader.

Snabbfakta

Ort: Borås

Kund: Fribo

Kategori: Bostäder

Yta: 3600kvm

Projekt klart: 2023

För mer information kontakta

Kontakt

Projekt

Det senaste hos Bengt

Bengt söker Bengt

Vi är ett inkluderande gäng som vet att harmoni och bäst i klassen kan gå hand i hand. Nu vill vi bli fler Bengtar, är det kanske du? Se våra lediga jobb.

© 2022 Bengt Dahlgren. All rights reserved.